Niezbędność systemu POS w lokalu gastronomicznym


Prawdopodobnie każdy widział ekran dotykowy obsługiwany przez kelnera w lokalu. Jest to tak zwany terminal POS, który ma zainstalowany system POS. Jest to generalnie połączenie kasy fiskalnej, terminalu płatniczego oraz komputera zarządzającego organizacją pracy w lokalu. Sprawdź ten artykuł i zobacz, czemu system POS przez wielu restauratorów jest uważany za niezbędne narzędzie pracy.

System POS – organizacja pracy lokalu

System służy do tego, aby każdy z kelnerów mógł w nim zapisać zamówienie, a potem je rozliczyć. Dzięki systemowi POS nie dochodzi zbyt często do pomyłek, gdyż każdy pracownik ma w systemie swoje własne, indywidualne konto. Wszystko co wpisuje w zamówieniu pozostaje więc na jego koncie i nie zakłóca pracy pozostałych kelnerów.

Odbieranie płatności przez terminal

Jednym z istotniejszych zadań systemu jest księgowanie płatności. Każda płatność, czy to zrealizowana kartą kredytową, czy też gotówką, musi być zapisana w odpowiednim miejscu w systemie. Żeby było to możliwe, konieczne jest odpowiednie skonfigurowanie systemu i zintegrowanie go z małymi, przenośnymi terminalami. Wydaje się, że są one niezbędne w dużych i małych lokalach.

Kiedyś, jeśli klient chciał zapłacić kartą w restauracji, przeważnie musiał iść do stanowiska obsługi, przy którym kelner notował zamówienie. Dopiero tam, przy stacjonarnym terminalu, można było zapłacić kartą. Dzisiaj jednak płatności kartą są o wiele wygodniejsze. Jest to konieczne, żeby nie trzeba było wstawać od stołu w celu zapłacenia kartą, gdyż obecnie bardzo dużo osób realizuje płatności tym właśnie sposobem. Trudno sobie wyobrazić, aby wszyscy ci ludzie chodzili do punktu obsługi klienta, gdyż spowodowałoby to w lokalu ogromne zamieszanie. Jeśli chodzi o niewielkie lokale, w których klienci są obsługiwani przy ladzie, również przydają się mobilne terminale płatnicze. W przeciwnym wypadku, gdyby ich nie było, konieczne mogłoby się okazać przekazywanie karty kelnerowi czy barmanowi, a przecież nikt nie robi tego chętnie.

Funkcja kasy fiskalnej

Producent POS zawsze musi pamiętać o tym, że jeżeli restauracja korzysta z terminalu POS to nie chce już korzystać z kas fiskalnych. Dlatego też producent POS produkuje urządzenia będące w stanie drukować faktury czy paragony. Najlepszy system POS jest w stanie wygenerować w zasadzie wszystkiego rodzaju rachunki, dlatego też, zdaje się on przewyższać kasę fiskalną.

Jak producent POS przyspiesza pracę lokalu?

Z pewnością jednym z powodów, dla których do lokalów sprowadza się terminale POS jest przyspieszenie pracy. Niewątpliwie, terminal jest w stanie na wiele sposobów wpłynąć na prędkość pracy. Wydaje się, że kluczową rolę odgrywa połączenie między kelnerami i kucharzami, jakie zapewnia właśnie terminal. Wygląda to w ten sposób, że dzisiaj, inaczej niż kiedyś, kelner po przyjęciu od klientów zamówienia nie idzie wcale na zaplecze, ani też do kuchni. Po przyjęciu zamówienia wybiera on odpowiednie pozycje na ekranie terminala i potwierdza zamówienie. Kiedy to zrobi, kucharze na swoim monitorze w kuchni otrzymują powiadomienie o nowym zamówieniu. Wystarczy później już tylko zerknąć na ekran, żeby wiedzieć co należy przygotować dla klientów.

Niewątpliwie, połączenie kuchni z salą restauracyjną za pomocą systemu POS to rozwiązanie przyspieszające pracę, ale również sprawiające, że pracownicy są mniej zmęczeni. Jeśli bowiem kelner nie musi po przyjęciu założenia iść aż do kuchni, lecz wystarczy gdy podejdzie do ekranu, mniej zmęczy się on w ciągu dnia. Wypoczęci pracownicy są natomiast bardziej wydajni, na czym z pewnością korzysta właściciel lokalu.

Co jest ważne w systemie POS?

Na pewno niezwykle istotne jest, aby system POS działał sprawnie i się nie zacinał. Jeśli system nie działa idealnie, przyjmowanie zamówień przez kelnerów staje się utrudnione, kucharze nie wiedzą co mają gotować i cały lokal przestaje po prostu funkcjonować. Warto więc wybierać jedynie najlepsze systemy, które znane są ze swojej niezawodności.

Jednakże, istotny jest na pewno nie tylko sam system POS, ale również urządzenia, na których jest on zainstalowany. Wydaje się, że najistotniejszy jest odpowiedni monitor. To właśnie od monitora zależy, czy możliwe będzie sprawne wpisywanie zamówień do terminala oraz ich odczytywanie. Chodzi o to, aby był to monitor z odpowiednio dużą rozdzielczością oraz w dużym rozmiarze. Dzięki temu, kucharze nie mają problemów z odczytywaniem zamówień, a kelnerzy swobodnie i szybko mogą wpisywać zamówienia oraz generować rachunki.

Bardzo ważną kwestią jest również to, aby ekran był dotykowy. Wydaje się jednak, że dzisiaj nie trzeba nawet tego podkreślać zbyt mocno, gdyż każdy producent POS wydaje się zdawać już sobie sprawę z tego, jak podstawową sprawą jest dołączenie do zestawu ekranu dotykowego. Niewątpliwie, praca z takim ekranem jest o wiele prostsza. Warto jednak zauważyć, że wciąż większość producentów POS dołącza do sprzedawanych przez siebie zestawów tradycyjne klawiatury. Jednakże, pełnią one jedynie funkcje pomocnicze. Należy bowiem pamiętać, że niektórzy po prostu wolą pisać na klawiaturze, a nie na ekranie dotykowym.

http://gastro.pl/gastro-pos/